Edukacja żywieniowa

Wszyscy nasi pacjenci objęci są profesjonalną opieką dietetyczną w skład której wchodzi :

  1. Indywidualny wywiad żywieniowy dotyczący zwyczajów oraz preferencji żywieniowych pacjenta, a także jakości i wartości odżywczej diety.
  2. Badanie składu masy ciała pacjenta, do którego służy profesjonalny analizator składu ciała.
  3. Cykl szkoleń dietetycznych . Program edukacyjny i czas trwania naszych szkoleń dostosowany jest do potrzeb pacjentów i ich opiekunów w zależności od postawionej diagnozy medycznej i poziomu wiedzy. Pracujemy również z pacjentami i opiekunami indywidualnie.
  4. Pomoc w bilansowaniu posiłków, stosowaniu aplikacji oraz porady w zakresie dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.

Edukacja żywieniowa kontynuowana jest w naszej poradni dietetycznej, gdzie oferujemy wizyty indywidualne, teleporady , videoporady oraz spotkania grupowe.
Dietetycy na oddziale i w poradni zawsze służą pomocą we wszystkim , co dotyczy odżywiania, od liczenia węglowodanów po jedzenie poza domem, na przykład podczas wakacji, podczas imprez i spotkań oraz podczas podejmowania aktywności fizycznej .
 

PRZYGOTOWANIE DO KONSULTACJI DIETETYCZNEJ

Prosimy o przygotowanie się do wizyty u dietetyka korzystając z poniższych pytań.
Prosimy zapisać sobie odpowiedzi na poniższe pytania i przynieść na wizytę.

 

1. Od kiedy chorujesz (dziecko choruje) na cukrzycę?
2. Ile spożywasz (dziecko spożywa) posiłków w ciągu dnia i czy spożywa posiłki regularnie ?
3. Czy podjadasz (dziecko podjada) między posiłkami?
4. Ile szklanek wody na dobę spożywasz (dziecko spożywa) ?
5. Czy spożywasz (dziecko spożywa) napoje inne niż woda ?

a) jakie i w jakiej ilości?
b) nie.

6. Jaką metodą szacujesz (dziecku) posiłki?

a) liczę kalorie,
b) liczę wymienniki węglowodanowe i wymienniki białkowo-tłuszczowe,
c)liczę gramy węglowodanów.

7. Czy potrafisz określić (potrafią Państwo) określić wpływ białka i tłuszczu na glikemię po posiłku?
8. Czy przy wyborze produktu zwracasz (zwracają Państwo) uwagę na jego skład, czy interpretacja etykiet spożywczych jest zrozumiała ?
9. Ile czasu w ciągu dnia jesteś (dziecko jest) aktywny/a fizycznie, czy uprawiasz regularnie jakąś formę aktywności fizycznej? Czy chcieliby Państwo dodatkowo omówić kontrolę glikemii i posiłki związane z aktywnością fizyczną ?
10. Czy jesz (dziecko je) warzywa do każdego posiłku?
11. Jak dużo czasu (dziecko spędza) spędzasz przed komputerem/telewizorem?
12. Czy znane Ci są (Państwu są) poniższe pojęcia:

– indeks glikemiczny TAK/NIE
– ładunek glikemiczny TAK/NIE
– błonnik pokarmowy TAK/NIE
– skrobia oporna TAK/NIE
– piramida żywienia TAK/NIE
– zdrowy talerz TAK/NIE

13. Ile godzin dziecko śpi w ciągu nocy ?
14. Ile razy dziennie myjesz zęby (dziecko myje) i czy potrzebne jest Państwu wsparcie w zakresie profilaktyki próchnicy?
15. Zastanów się, które pytanie chciałbyś/chciałabyś (Państwo chcieliby) szczególnie omówić?

 

Jak liczyć gramy węglowodanów (cukrów)?

Rozpoznawanie źródeł węglowodanów,
Obliczenie ilości gramów węglowodanów w danej porcji posiłku.

Przykładowe źródła węglowodanów w diecie:

Produkty zbożowe Niektóre warzywa Owoce i ich przetwory Produkty mleczne
Mąka
Ryż
Kasze
Makaron
Płatki zbożowe
pieczywo
Ziemniaki
Gotowana marchew i buraki
Bób
Kukurydza
Rośliny strączkowe np. soczewica, ciecierzyca, fasola
Śliwki
Banany
Jabłka
Dżemy
Soki
Owoce suszone
Mleko
Jogurty (także smakowe- duży dodatek cukru )
Kefiry
Maślanka

 

Obliczamy ilość węglowodanów w naszej porcji.

Przykładowe śniadanie:

Składniki: płatki owsiane, napój migdałowy, orzechy włoskie

Ustalamy wielkość porcji którą chcemy spożyć, a następnie ważymy dany produkt na wadze kuchennej.

Śniadanie
30 gramów płatków owsianych, 250 ml mleka migdałowego, 10 gram orzechów włoskich.

Aby obliczyć ilość węglowodanów w spożywanej przez nas porcji możemy, to zrobić na kilka sposobów:

  • na podstawie etykiety danego produktu,
  • korzystając ze strony ilewazy.pl,
  • korzystając z książki „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”,
  • korzystając z aplikacji do liczenia posiłków.

Jeśli korzystasz z aplikacji, możesz wyszukać produkty, które będziesz spożywać i wprowadzić ich ilość w aplikacji.
Znaleźć dany produkt w aplikacji i wpisać ilość jaką mamy zamiar spożyć.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po dodaniu wszystkich produktów do danego posiłku, wyliczamy ilość węglowodanów w danej porcji. W podanym przykładzie liczba węglowodanów wynosi 21,43 gramy.

Rady jak korzystać z etykiet:

spójrz na całkowitą liczbę węglowodanów w danym produkcie,
sprawdź czy wielkość porcji jest taka sama jak na etykiecie,
sprawdź czy na etykiecie zawarte są informacje dla dania, które będziesz jeść. Szczególnie spożywając ryż, makaron czy kasze – będzie potrzebna informacja o ilości węglowodanów w ugotowanym produkcie.

Jeśli Twoja porcja różni się od tej podanej na etykiecie to ilość węglowodanów w swojej porcji będziesz musiał obliczyć z podanej informacji dla 100 gram produktu.

Przykład:

Jeśli chcesz zjeść 30 gram płatków owsianych i wiesz, że w 100 gramach tego produktu znajduje się 62 gramy węglowodanów, to ilość węglowodanów w 30 gramowej porcji możemy obliczyć w następujący sposób :

100 g płatków owsianych zawiera 62 g węglowodanów
30 g płatków owsianych zawiera X g węglowodanów.

Korzystamy z proporcji:

100 – 62
30 – X
X = 30×62/100
X = 18,6

Czyli w naszej 30 g porcji płatków owsianych znajduje się 18,6 g węglowodanów
I tak postępujemy kolejno z każdym produktem zawierającym węglowodany, a następnie ilość węglowodanów sumujemy.